9.8 C
Leskovac
sreda, april 24, 2024

Vlada Slovačke se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja

Pročitajte

Slovačka vlada službeno se izvinila za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala decenijama u toj zemlji.

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se dešavalo godinama, te se izvinila svim pogođenima, objavila je službena novinska agencija TASR.

Broj sterilizacija moguće je samo procenjivati, ali u pitanju je najmanje nekoliko hiljada žena koje su bile podvrgnute tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi.

Prema navodima vlade, prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj dece rođene u manjinskoj grupi Roma. Međutim, prema priznanju vlade, i nakon pada komunizma, u periodu između 1990. i 2004, romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobijanja dece. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Savet Evrope godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzuje žrtve.  

Poverenica za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović pozdravila je, u objavi na Tviteru, izvinjenje slovačkih vlasti kao važan prvi korak. Ali, dodala je, mehanizam za kompenzaciju morao bi da bude što pre uspostavljen.

Izvor:Jutarnji list

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Skupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizam

Skupština grada Niša će na sednici u četvrtak 25. aprila odlučivati o predlogu Komisije za nazive delova naseljenih mesta...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img