17.8 C
Leskovac
utorak, april 16, 2024

NAJAVA/romska muzika Leskovac, nekada i sad

Pročitajte

Uz pozanti, smisao i osećaj za bavljenje muzikom vekovni je ugaonik romskog statusnog identifikovanja i egzistencijalnog opstanka širom sveta. Izopšteni iz svih emancipatorskih pokreta, Romima je ostavljano da se usavršavaju u onome što najbolje znaju – veštini sviranja instrumenata, pevanju i igri.


Muzička kultura prenosila se s kolena na koleno i postajala prepoznatljivim znakom romskog etnosa. Tradicionalnim udaračkim, duvačkim i gudačkim instrumentima – bubnjevima, tarabukama, dairama, trubama, violinama – opevavane su stalne migracije, turobna svakodnevica u mahalama, nesrećne ljubavi, ali i neizmerna ženska lepota, vatreni zanos i neobuzdani temperament.

U ovoj emisiji, razgovaramo sa poznatim romskim muzičkim umetnicima(nekada i sad), o muzici i igri koja se nekada stvarala i svirala i igri i mizici koja se sada stvara i svira, o Tomi Zdravkoviću koji je redovno dolazio u romsko naselje POdvorce u kafani „Kod Marka“.
Poseban akcenat u ovoj emisiji stavili smo na tradicionalnu romsku muziku koja se polako gubi i sve više asimiluje na turcizam.

Premijeru dokumentarnog filma možete pogledati u Nedelju 17.10.2021. u 21 sat na Youtube kanalu ROMinfomedia i fb profilu Zoran Saitović.

Pogledajte najavu:


Film je radjen u produkciji Rominfomedia, a autor filma je glavni i odgovorni urednik ROMinfomedia Zoran Saitović.

Projkat “ Sačuvano od zaborava-Arakhado taro bisteriba“ podržao je Grad Leskovac na konkursu iz oblasti kulture u 2021.godini.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

U Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“

Četvrti put zaredom dodeljene su nagrade „Most Roma Friendly Mayor“ na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Za Srbiju, ovo...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img