18.8 C
Leskovac
petak, mart 29, 2024

Izveštaj UN: U Srbiji prisutna diskriminacija po osnovu starosti

Pročitajte

U prvom Globalnom izveštaju Ujedinjenih nacija o ejdžizmu saopšteno je da je u Srbiji prisutna diskriminacija po osnovu starosti, navelo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podaci Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ukazuju da se u Srbiji više od polovine starijih osoba oseća diskriminisano prilikom pristupa državnim ustanovama, traženja informacija ili usluga.

„Čest je prikaz najstarijih kao tereta za društvo. Zbog toga je naročito važno raditi na punoj primeni svih prava, naročito u doba konstantne pretnje od novog i sveprisutnijeg oblika digitalne diskriminacije i isključenosti“, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na regionalnom predstavljanju prvog Globalnog izveštaja UN o ejdžizmu i Nacionalnog dijaloga o ejdžizmu i starenju, a prenelo resorno ministarstvo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da je skoro petini stanovništa starijih od 65 godina, život „određen stereotipima i predrasudama“.

Izvor: Danas

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Cvetanović i Alijević potpisali ugovor o donaciji 3 miliona dinara za uredjenje hrama romske crkve

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i starešina crkve Selim Alijević potpisali su danas ugovor o donaciji tri miliona dinara...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img