19.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

Prijem Mire Banjac i Aleksandre Cvetanović

Pročitajte

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas priredio prijem za jednu od najvećih glumica jugoslovenske i srpske kinematografije Miru Banjac koja će svojom maestralnom glumom oživeti jedan od likova u filmu o Srpskom Mančesteru i dr Aleksandr Cvetanović, mladu naučnicu iz Leskovca.

Mira Banjac tumači lik Deske, Dinetove bake, vlasnika bioskopa. Gradonačelnik je na prijemu izrazio zadovoljstvo što će gospođa Banjac , pored glumaca poput Mikija Manojlovića, Viktora Savića, Teodore Ristovski, Radovana Vujovića, Dragana Petrovića Peleta, Nemanje Oliverića, Slobode Mićalović, pokojnog Ivana Bekjareva „uveličati priču o našem gradu“ i rekao:

„Gospođa Banjac pripada plejadi onih legendarnih jugoslovenskih glumica koje svojom harizmom, neposrednošću, duhovitošću, pošalicama i energijom nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas ugostim u našem gradu, želim Vam dobrodošlicu i ugodan boravak u Leskovcu.“

Govoreći o filmu, čije se snimanje privodi kraju, gradonačelnik je naglasio da je film „Bilo jednom u Srbiji“, koji će premijerno biti prikazan krajem godine, verovatno jedini u našoj zemlji čija se priča zasniva na jednom gradu, u kojoj je jedan grad glavni lik i da su Leskovčani ponosni što će ta priča biti ispričana upravo o gradu na Veternici.

„Snimanje filma je pokrenulo lavinu pozitivnih komentara, sećanja na period Srpskog Mančestera, brojne objave sa podacima iz arhiva iz tog doba i to za nas predstavlja motivaciju da se ugledamo na naše pretke, da čuvamo i obnovimo tu slavnu prošlost, radimo vredno u sadašnjosti, kako bi naša deca imala bolju budućnost. Skoro da ne postoji dan da nema pozitivnih priča o našem gradu. Upravo danas je u dodatku u jednom štampanom mediju izašao tekst o ovom filmu“ – zaključio je gradonačelnik danas.

Mira Banjac je danas rekla da postoje mali i veliki gradovi, kao i mali i veliki ljudi i naglasila da je Leskovac veliki grad, sa gradonačelnikom koji razume značaj kulture:

„Uvek sam govorila da sve zavisi od čoveka. Nije najvažnije da li ima novca, kultura jeste skupa, ali neophodna. A uvek iza podrške bilo kojoj oblasti stoji čovek. U Leskovcu grradonačelnik Cvetanović promišlja kulturu, i iako je Leskovac čuven po dobroj hrani, on već godinama unazad dobija apsolutno jednu divnu kulturnu sredinu. Ovde svi znaju o trenutnom snimanju filma i to je dobro, zato što ništa ne bismo mogli bez svesti ljudi“ – rekla je Mira Banjac i zahvalila se gradonačelniku Leskovca što je dao veliki doprinos da se film „Bilo jednom u Srbiji“ snimi.

Upoređujući slavnu prošlost koja se čuva, sadašnjost i budućnost koja nas očekuje, gradonačelnik je danas govorio o mladoj naučnici iz Leskovca koja radi u Rusiji, dr Aleksandri Cvetanović:

„Ona predstavlja mladost Leskovca, divnu sadašnjost i primer na koji se buduće generacije mogu ugledati. Dr Cvetanović je uspešna mlada žena, dobitnica nagrade za najboljeg mladog naučnika Srbije u 2019. godini i dobitnica Oktobarske nagrade grada Leskovca – Medalje u istoj godini. Juče je sa mojim saradnicima i sa mnom podelila informaciju o tome da je Evropski bord Erste banke iz Beča izabrao baš nju, da kao snažna i jaka žena Srbije, predstavlja žene Srbije na velikoj konferenciji u oktobru i da na centralnom panelu bude glavni panelista, da govori o ženama u Srbiji, o njihovom položaju. Nazvali su je Heroinom našeg doba, i ja se potpuno slažem sa njima. Drago mi što se danas, upravo u našem gradu susreću gospođa Banjac i dr Cvetanović koje predstavljaju najbolje u Srbiji, dve uspešne, snažne žene, sa puno znanja i umeća.“

Dr Aleksandra Cvetanović je danas naglasila kako uvek kada dođe u grad se iznova uveri da rukovodstvo grada svojim delovanjem, pored pomenute kulture, podržava nauku i obrazovanje, što nju posebno raduje i kazala:

„Uvek kada dođem vidim da je grad ispunjen ljudima sa verom u napredak i budući razvoj, kako bi Leskovac postao ono što je bio u periodu između dva svetska rata. Taj period zaslužuje da bude ovekovečen, a nemam reči da iskažem zadovoljstvo što će gospođa Banjac dati svoj pečat ovako važnom filmskom ostvarenju.“

Prijemu su prisustvovali Zvonsko Šimunec, idejni tvorac projekta i Miša Mogorović, producent kojima je gradonačelnik čestitao na uspešnom snimanju koje se privodi kraju i zaključio:

„Uklonili ste mnoge barijere koje su vam se na ovom putu našle, ali ćete iza sebe ostaviti jedno veliko delo. Ukoliko vam je grad Leskovac makar delimično pomogao i dao doprinos, svi Leskovčani i ja smo srećni zbog toga.“

Odgovarajući na pitanje novinara o kandidaturi za prestonicu kulture gradonačelnik je danas naglasio da će se Leskovac svakako kandidovati jer izdavaja preko 9% za oblast kulture i ponosi se svojim institucijama kulture, poput Muzeja koji je četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, Leskovačkog kulturnog centra koji je pre dve godine proglašen za najbolji kulturni centar posle institucija u Beogradu, Istorijskog arhiva koji je poneo priznanje Zlatna arhiva, Narodnog pozorišta koje je prošle godine prevazišlo uspeh sa 50. susreta Joakim Vujić i prošle godine ponelo devet nagrada, Narodne biblioteke. Gradonačelnik je naglasio i činjenicu da u Leskovcu rade stručni kadrovi u oblasti kulture te da Leskovac zbog svega navedenog zaslužuje da bude bar kandidat, a očekivanja su i da postane nacionalna prestonica kulture ukoliko zadovolji kriterijume.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img