Na platou Etno-kompleksa „Šop-Đokić“ u Leskovcu, u dvorištu Turističke organizacije grada Leskovca TOL-a peti put za redom u ponedeljak 30-og juna tekuće godine u kasnim popodnevnim satima,zbog vrućine, održana je jedinstvena gastronomska, turistička i poljoprivredna manifestacija „Dani Leskovačke Mućkalice i Šopske salate“.

Ovom prilikom svoje učešće u ovom jedinstvenom takmičenju majstora kuhinje učestvovalo je dvadesetak vrhunskih majstora kao i amatera i predstavnika iz turističkih organizacija opština Lebane i Medveđa.

Ovaj jedinstveni susret gastronoma i gurmana u centru Leskovca otvorio je u ime lokalne samouprave grada Leskovca Andrija Antanasković u društvu gradonačelnika Leskovca i bugarskog grada Elin-Pelin,inače pobratima našeg grada sa obala reke Veternice…
Takmičari su kuvali „Leskovačku mućkalicu“ unoseći lični pečat majstora hotela i restorana koje zastupaju kao „specijalitet kuće“,pa smo imali ljute,neljute i mnogo ljute mućkalice.

Nakon 2,5 sata ukuvavanja mukalice i pripreme Šopske salate kao prilog u kategoriji „LESКOVAČКA MUĆКALICA“ pobedio je kuvarski tim iz Leskovačkog restorana „Mali Mančester“. Drugo mesto pripalo je kuvarima iz etno-restorana „Tomina priča“ iz Pečenjevca - rodnog mesta hitmajstora Tome Zdravkovića
Treće mesto u kategoriji mućkalice dele: Restoran „Кoliba turs“, restoran brze hrane „LE-LE“ iz Leskovca i kuvari amateri iz Turističke organizacije opšptine Medveđa.
U kategoriji priprema i serviranje „Šopske salate“ pobedili su majstori restorana „Tomina priča“iz Pečenjevca, drugi su bili majstori kuhinje iz novootorenog restorana „Lovački kutak“ sa leskovačkog bulevara imenom Nikole Pašića,a treće mesto dele tri ekipe:Кuvari iz Hotela „Bavka“, iz restorana „Le-Le“ i simpatični majstori iz Turističke organizacije opštine Lebane…
Radoznali novinari ljubitelji dobrog zalogaja dvoumili su se između mućkalice etno - restorana „Petrović“ i restorana „Lovački kutak“…,i jedna i druga varijanta povlači odlično vince iz Vlasotince…
Ovaj jedinstveni susret majstora kuhinje i gurmana odvijao se u sklopu međunarodnog projekta prekogranične saradnje „Magija sinergije“ a uveličali su ga svojim vrhunskim nastupom mladi folklorci iz КUD-a „Radi Radev“ iz bugarskog grada ELIN-PELIN,i КUD-a „Lemind“iz Leskovca.
Ovo gastronomsko druženje plenilo je posebnu pažnju brojnih medija i publike sa juga Srbije i iz susedne nam Bugarske. Sve vreme takmičenja dežurao je popularni vozić“Roštiljko“ koji je zainteresovane dovozio pred TOL u centru Leskovca.
Tomislav Stevanović
Za orginalnu Šopsku salatu vezanu za jugozapadni deo Bugarske i Leskovačko Zaplanje treba: bogato sveže povrće i slani sir gde se dodaje:paradajz,krastavac,feta sir i mladi ovčiji sir kao i sitno mlevena leskovačka paprika. Sve to iseckati, dobro promešati i ohladiti tridesetak minuta. Servirati u manje činije.
Za orginalnu Leskovačku mućkalicu potrebno je izpeći svinjsko meso na roštilju od vrata,mlado jeuneće i pileće belo meso. Posebno propržiti u tiganju veću količinu povrća:Luk,parićicu,i sito seckanu leskovačku papriku i malo mladog graška(ili drugo poželji) pa sve to sjediniti uz kraće disnstanje… (Recepti zabeleženi tokom razgovora na manifestaciji „Dani Leskovačke Mućkalice i Šopske salate“Leskovac 30.06.225.godine).