33.8 C
Leskovac
nedelja, jun 30, 2024

Obeležena gradska slava grada Leskovca „Svete Trojice“

Pročitajte

Svetom liturgijom, litijom, presecanjem kolača u crkvi i u sedištu grada danas je obeležena gradska slava Leskovca, Sveta Trojica.

Svetu liturgiju je danas u crkvi Svete Trojice služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop i Mitropolit niški G. Arsenije sa sveštenstvom leskovačke crkve.

Veliki broj vernika, na čelu sa Njegovim Visokimpreosveštenstvom Arsenijem i sveštenstvom leskovačke crkve, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, predstvanicima vojske i policije, je nakon svečane liturgije održanoj u Sabornom hramu Svete Trojice, prošao ulicama grada – Bulevarom oslobođenja, centralnim trgom, u parku je očitana molitva kod zapisa, nakon čega je u crkvenom dvorištu presečen kolač.

Domaćin ovogodišnje slave Žarko Bogatinović slavu je predao Stefanu Kitanoviću, poslaniku u Narodnoj skupštini Srbije.

Nakon obreda sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca obratio se Arhiepiskop i Mitropolit niški Arsenije.

On je kazao da su se danas pomolili na Svetoj liturgiji i litiji koja je prošla gradskim ulicama, ali i na ovom činu rezanjem slavskog kolača za sve građane grada Leskovca, i tako prizvali blagoslov božji i blagodat božju da obitava nad svima.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitajući građanima Leskovca praznik, kazao je da mu je velika čast što i danas govori na ovom svečanom događaju povodom obeležavanja naše gradske slave grada Leskovca, praznika Sveta Trojica.

„Danas se zajedno radujemo, prisećamo naše bogate istorije i slavimo našu zajednicu koja je kroz vekove rasla i razvijala se.

Gradska slava je više od tradicije – ona je simbol naše povezanosti, našeg identiteta i našeg ponosa. Podseća nas na vrednosti koje čuvamo i koje čine srž naše zajednice.

Očuvanje naših tradicija i slavljenje naših vrednosti za sve nas ima poseban značaj. To nas čini snažnijima i spremnijima da zajedno gradimo bolju budućnost za sve nas. Današnji dan treba uvek da bude podsetnik da je naša snaga u zajedništvu i u solidarnosti“-kazao je Cvetanović.

Današnji praznik grada Leskovca uveličali su predstavnici Krive Palanke iz Severne Makedonije bratskog grada Leskovca, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova opština.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Carinici na Gradini oduzeli pola kilograma neprijavljenog zlatnog nakita

Uprkos stalnom podsećanju na obavezu prijavljivanja dragocenosti prilikom prelaska granice, mnogi putnici to ne čine, izlažući se na taj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img