33.8 C
Leskovac
nedelja, jun 30, 2024

Ministar Žigmanov: Nastavićemo da podržavamo projekte podrške obrazovanju Roma

Pročitajte

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlada Republike Srbije nastaviće da podržavaju projekte socijalne inkluzije Roma, naročito ovakve projekte podrške u obrazovanju, jer obrazovanje predstavlja ključ za izlazak iz neskrivljene situacije margine, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov na konferenciji „Put ka osnaživanju mladih Roma“, održanoj danas u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza 2“, koji u dve faze u poslednjih sedam godina sprovodi Fondacija za obrazovanje Roma, uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade SR Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Govoreći o obrazovanju kao najvažnijem osnovu za ekonomsku perspektivu pojedinca, pozicioniranje u društvu i konkurentnost na tržištu rada, ministar Žigmanov je naglasio da postoji svest, na svim instancama vlasti Republike Srbije, o izazovima pred kojima su pripadnici romske zajednice kada je reč o obrazovanju – od obuhvata dece u obrazovni sistem, do broja onih koji završavaju škole – te se u tom cilju izdvajaju materijalno-finansijska sredstva za stipendije za srednjoškolce, afirmativne mere za upis na studije, mera angažovanja pedagoških i zdravstvenih asistenata, kao i druge mere za osnaživanje romske zajednice.

Kao država kreiramo mere i gradimo javne politike, u partnerstvu sa romskim nevladinim organizacijama, kao što je Fondacija za obrazovanje Roma, i državama, kao što je u ovom slučaju SR Nemačka, kako bismo zajedno osnažili mlade Rome i Romkinje na njihovom putu uspešnog završavanja školovanja i, na temelju toga, uključivanja u tržište rada i društvo. Ohrabreni smo rezultatima i dostignućima ovog projekta, rekao je ministar Žigmanov i dodao da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao dugogodišnji partner u realizaciji programa koji za cilj imaju pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja, kao i Vlada Republike Srbije, nastaviti saradnju na osnaživanju romske zajednice.

Predstavljajući rezultate projekta, direktor Fondacije za obrazovanje Roma Redžepali Čupi, je, pored ostalog, istakao da je projekat imao više od 5.000 direktnih korisnika u 142 jedinice lokalne samouprave u Srbiji i umnogome doprineo zapošljavanju mladih Roma i Romkinja.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Aniko Jeras pomenula je da je za poslednjih deset godina dodeljeno 8.737 srednjoškolskih stipendija, a ove godine 1.044, te da oko 3.000 učenika romske nacionalnosti uče romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Predstavnik Ambasade SR Nemačke u Srbiji Per Krumrej, šef Odeljenja za rad i socijalna pitanja, naveo je, pored ostalog, da je 300 Roma zaposleno uz podršku ovog projekta kao i više od 2.000 onih koji su prošli program prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja.

Načelnica Odeljenja za razvoj odnosa sa poslodavcima Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Šantić je podvukla značaj organizovanja sajma zapošljavanja i info-sesija sa kompanijama, kao i individualnog savetovanja u cilju većeg zapošljavanja pripadnika romske zajednice.

Na konferenciji je održana panel diskusija „Kako prepoznati i upotrebiti potencijale mladih Roma i Romkinja u razvoju Srbije“ , a predstavnjeni su i primeri uspešnih priča.

MLJMP

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Carinici na Gradini oduzeli pola kilograma neprijavljenog zlatnog nakita

Uprkos stalnom podsećanju na obavezu prijavljivanja dragocenosti prilikom prelaska granice, mnogi putnici to ne čine, izlažući se na taj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img