Leskovac 26.09.2025.god.– Tokom dana u petak 26-og septembra tekuće godine u dvrištu Etno kompleksa „Šop Đokić“ u užem centru Leskovca održano je zanimljivo takmičenje u brzom pripremanju domaćeg ajvara. Desetak ekipa iz Leskovca, Lebana, Medveđe i Vučja ukrstilo je svoje varjače kako bi radoznalim gurmanima pokazali kakav je „Leskovački ajvar“ po starinskim receptima.

Organizator ovog jedinstvenog takmičenja je beogradska agencija „Bašta mašta“ čiji je lokalni partner i suorganizator Leskovačka turistička organizacija – TOL,a pod generalnim pokroviteljstvom lokalne samouprave grada sa obala reke Veternice.
Takmičenje pod imenom“Izađi mi na teglu“nekoliko godina unazad uspešno se organizuzje u Leskovcu, kao i u Donjem Brestovcu u selu gde je najveća proizvodnja domaćeg ajvara u Srbiji u privatnoj režiji.
Takmičarske ekipe po propozicijama su brojile od 2 do 6 članova. Svaka ekipa pre samog takmičenja specijalnom žiriju prikazala je uredno pripremljenu opremu za kuvanje ajvara. Sve takmičarske ekipe dobile su istu količinu paprike,začina,jednog malog šporeta i drva za loženje,a cela priprema i ukuvavanje ajvara trajala je šest sati. Ove godine takmičenje nema neki posebni takmičarski naboj iz razloga što na dalje takmišenje iz Leskovca idu šampioni i vicešampioni u pripremi ovog delikatesa.
„Za nas su sve ekipe koje su danas ovde pobednici takmičenja.Razlika u kvalitetu ajvara je minimalna,u zavisnosti od vremena prženja i primene začina“, rečeno nam je od strane par profesora kuvarstva.
Zanimljiva činjenica je da su svoje učešće u leskovačkom takmičenju imale vrlo uspešno i ekipe mladih kuvara „delegiranih“ kod turističkih organizacija iz opština Medveđa i Lebane. Zapaženo je i učešće ekipa učenika iz leskovačke Srednje poljoprivredne škole i Turističko-ugostiteljske škole na čelu sa svojim profesorkama.
Bilo kako bilo,u srspskoj prestonici roštilja i domaćeg ajvara u užem centru grada Leskovca mirisala je do vrha neba sveže spremljena zimnica koja je odatle otišla u humanitarne svrhe. Najmalađi prompter domaće zdrave hrane Dragana Cvetković i poznati leskovački paprikar Slobodan Dane Nedeljković iz leskovačke Donje Lokošnice u našem razgovoru istakli su visoki kvalitet leskovačke parike i drugih povrtarskih proizvoda što leskovački „Domaći ajvar“ stavlja u sami vrh domaćih specijaliteta.
Na leskovačkoj jednoj najvećoj od pet pijaca,“Zelenoj pijaci“domaći ajvar se u toku dana prodavao po ceni od 750 do hiljadu dinara po tegli,a paprika ajvaruša od 120 do 150 dinara po kilogramu. Nezaobilazne ljute papričice za ljuti ajvar u toku dana na ovoj pijaci su bile po 25 dinara po komadu, a veza peršuna i drugo začinsko bilje od 20 do 30 dinara po vezici.
Tomislav Stevanović






