33.8 C
Leskovac
nedelja, jun 30, 2024

Savet Evrope: Srbija da reši problem diskriminacije Roma

Pročitajte

Srbija treba da se posveti rešavanju problema diskriminacije Roma, LGBTI osoba i govora mržnje u političkom diskursu, ocenila je Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma (ECRI), piše Glas Amerike.

Govor mržnje prema Romima i drugim etničkim manjinama, LGBTI zajednicama, izbeglicama i migrantima prisutan je u političkom i drugom javnom diskursu. Potrebno je da vlasti osnaže napore i podstaknu javne ličnosti da se uzdrže od govora mržnje i osude njegovu upotrebu”, navedeno je u izveštaju objavljenom u četvrtak.

Komisija Saveta Evrope primećuje nepostojanje sveobuhvatnih podataka o govoru mržnje, uz napomenu da se radi o mnogo učestalijoj praksi, nego što pokazuje dostupna statistika. Zbog toga se u izveštaju preporučuje izrada studije koja bi doprinela razvoju i primeni mera za sprečavanje govora mržnje.

U izveštaju se upozorava da je, kako je navedeno, u relativnom porastu faktička segregacija Roma u obrazovanju.

Stopa pohađanja i završetka školovanja i dalje je daleko niža za romsku decu nego za opštu populaciju. Vlasti treba da preduzmu odlučne mere kako bi okončale sve oblike takve segregacije”, precizirano je u izveštaju Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasizma.

Notirani su i veliki izazovi u stambenom zbrinjavanju Roma zbog, kako je navedeno, ozbiljnih nedostataka u primeni inače pravnog i političkog okvira.

Vlasti treba da preduzmu neophodne mere i obezbede striktno poštovanje zakonskih odredbi koje regulišu prinudna iseljenja Roma i postaraju se da se ne sprovode bez odgovarajućih mera zaštite”, ukazuje se u dokumentu.

Izražava se zabrinutost i zbog Zakona o socijalnoj karti, usvojenom 2021. godine, čija je primena, primećuje telo Saveta Evrope, inicirala ozbiljna pitanja u vezi sa uticajem na najugroženije, posebno Rome – koji najviše ispaštaju ukidanjem socijalne pomoći.

Vlasti bi trebalo temeljno da preispitaju proces donošenja odluka koji obuhvata pružanje socijalne pomoći kako bi se obezbedilo da Romi i drugi imaju jednake mogućnosti za korišćenje socijalne pomoć i ne budu podvrgnuti diskriminaciji”, navedeno je u dokumentu.

U izveštaju je navedeno i da su predrasude prema LGBTI osobama u Srbiji i dalje rasprostranjene.

Potrebno je da vlasti podnesu nacrt zakona o istopolnim zajednicama Narodnoj skupštini bez nepotrebnog odlaganja. Takođe treba da obezbede senzibilnost nastavnih planova, programa i udžbenika za LGBTI pitanja„, navodi se u tekstu.

Primećeno je da su aktuelni problemi izdavanja ličnih dokumenata izbeglicama i tražiocima azila. U vezi sa tim preporučuje se preduzimanje mera kako bi se rešili ti izazovi.

Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma notirala je i napredak u pojedinim oblastima i, kako je ukazano, uspostavljenje dobre prakse.

Precizirano je da je diskriminatorni sadržaj je uklonjen iz udžbenika i nastavnih materijala. Takođe, pokrenute su inicijative čija je svrha promovisanje LGBTI ravnopravnosti na radnom mestu.

Više puta politički lideri i predstavnici javnih institucija osudili su govor mržnje. Narodna skupština Srbije je decembra 2020. uvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Tužioci se obučavaju za postupanje prilikom počinjavanja zločina iz mržnje. Primenjena je diverzifikacija policijskih snaga zapošljavanjem pripadnika manjinskih grupa„, navedeno je u izveštaju.

Kada je reč o inkluziji romske manjine, izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije iz 2021. godine segregaciju definišu kao težak oblik diskriminacije, notirano je u dokumentu Saveta Evrope.

Ostvaren je napredak u pohađanju predškolskih i školskih ustanova romskih učenika. Uveden je jedinstveni obrazovni broj za svakog učenika i posebnim merama i stipendijama podržan upis romskih učenika u srednje škole. Ostvaren je značajan napredak u rešavanju problema u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata Romima”, ukazuje Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma.

Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma (ECRI) predstavlja jedinstveno telo za praćenje stanja ljudskih prava.

Specijalizovano za pitanja koja se odnose na borbu protiv rasizma, diskriminacije ksenofobije, antisemitizama i netolerancije u Evrope.

Priprema izveštaje i upućuje preporuke državama članicama.

Savet Evrope je međunarodna organizacija usredređena na zaštitu i podršku ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Evropi – osnovana 1949.

Ima ukupno 46 članica.

Izvor: Glas Amerike

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Carinici na Gradini oduzeli pola kilograma neprijavljenog zlatnog nakita

Uprkos stalnom podsećanju na obavezu prijavljivanja dragocenosti prilikom prelaska granice, mnogi putnici to ne čine, izlažući se na taj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img