27.8 C
Leskovac
nedelja, jul 7, 2024

Miloš Mihajlović: 20 godina postojanja Unije Roma Srbije značajno za sve Rome i društvo

Pročitajte

Miloš Mihajlović predsednik Unije Roma Srbnije kazao je da je dvadeset godina postojanja Unije Roma Srbije veoma značajan jubilej, ne samo za članove partije, već i za sve Rome i za čitavo društvo.

Na političkoj sceni Srbije, postojanje političke stranke Unija Roma Srbije (URS) označava ne samo politički entitet, već i glas zajednice koja je često bila marginalizovana i zanemarena. Kroz protekle dve decenije, ova stranka je bila ključna figura u borbi za prava Roma, osnaživanju njihovog glasa i promovisanju njihovih interesa u političkim procesima. Dok predstavnici URS-a obeležavaju 20. godina postojanja, osvrnimo se na put koji su prošli, izazove koje su savladali i doprinos koji su dali političkom pejzažu Srbije.

Unija Roma Srbije ima veliku ulogu u političkom životu Roma, naročito u ovom vremenu kada se očekuju izbori u Beogradu. Kako je rekao Miloš Mihajlović, predsednik Unije Roma Srbije – mi sada istražujemo evoluciju URS-a, njenu ulogu u politici i društvu, kao i perspektive za budućnost, dok se suočava s novim izazovima i prilikama u nastojanju da ostvari svoju viziju inkluzivnog i pravednog društva.

„Dvadeset godina postojanja URS-a je veoma značajan jubilej, ne samo za članove naše partije, već i za sve Rome, a rekao bih i za čitavo društvo. Ovo je jedina politička romska partija koja je do sada uspela da ostvari dobre rezultate na republičkom i lokalnom nivou. Mi se suočavamo već decenijama unazad sa velikim poteškoćama. Specifični smo po mnogo čemu i zato je važno da Rome zastupaju Romi. Mi svoj narod najbolje razumemo. Tačno znamo gde su naše greške, šta treba promeniti u samoj zajednici, ali takođe znamo na koji način se trebamo izboriti za svoja Ustavom zagarantovana prava, koja je nažalost suviše često krše“, istakao je Mihajlović.

Zoran Simić, zamenik predsednika Unije Roma Srbije, rekao je da je obeležavanje jubileja značajno za sve ljude koji znaju sa kakvim se nedaćama susreće ova brojna nacionalna manjina u Srbiji. Simić dodaje da bez političke participacije romske zajednice, nema ni društvenog napretka u našoj zemlji.

„Osnovni cilj zbog kojeg je osnovana Unija Roma Srbije je zapravo vidljivost Roma i Romkinja kroz institucije. Tamo gde se donose odluke i zakoni koji se direktno tiču romske zajednice. Siguran sam da je sazrelo vreme, imamo jednu novu energiju, ozbiljne i obrazovne kadrove, da posle 20. godina postojanja, URS postane ozbiljni politički oponent u našoj Srbiji. Koristim priliku da pozovem sve naše Rome, ali i sve druge građane Beograda da izađu na izbore drugog juna i glasaju za broj 10!“

URS-ovoj promociji i obeležavanju ovog značajnog jubileja, prisustvovali su mladi, talentovani i veoma uspešni estradni umetnici. Podršku političkoj participaciji romske zajednice u Srbiji dali su Ivan i Dušan Kurtić, Vanja Lakatoš, Marko Šabanović, Emir Habibović, Adil Maksutović, Nadica Ademov, kao i mnogi drugi pevači i estradni umetnici romske nacionalnosti.

„Izuzetno mi je drago da se pojavila grupa ljudi koju je ujedinila ideja, da romske probleme rešavaju Romi“, rekao je Adil Maksutović i dodao da je afirmacija mladih Roma i Romkinja od suštinskog značaja za napredak celokupnog društva. Ivan Kurtić i Marko Šabanović su na romskom jeziku pozdravili ideju URS-a za ujedinjenjem romske zajednice i dali svoju punu podršku. Dušan Kurtić, Emir Habibović i Vanja Lakatoš su se složili oko činjenice da samo zajedničkim snagama i isturanjem mladih, talentovanih i obrazovnih Roma u prve redove, ova zajednica može doći na mesto koje svakako zaslužuje.

Kroz razgovore s članovima stranke Unija Roma Srbije, istražili smo kako se politički angažman Roma odražava na politički pejzaž Srbije i koju ulogu ima u ostvarivanju prava i promoviranju interesa ove zajednice. Pružajući uvid u važnost aktivnog sudjelovanja Roma u politici i potičući na daljnju refleksiju o inkluziji i demokratskim procesima, pozivamo sve pripadnike romske zajednice da se pridruže ovoj ideji da se položaj Roma u Srbiji napokon pokrene na bolje, zaključio je na kraju svog obraćanja Miloš Mihajlović, predsednik Unije Roma Srbije, pred punim klubom „Na vodi kafana“, u kojoj je organizovana ova promocija.

Izovor: Telegraf.rs

Foto:Miloš Mihajlović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

„Leskovački karneval-2024“ postao „punoletan“ i najveći na Balkanu RIMSKI IMPERATOR,TURSKA SULTANIJA I SNEŽANINI PATULJCI NA LESKOVAČKOJ KALDRMI

Velikim vatrometom par sati iza ponoći 7-og jula spuštena je zavesa na 18-ti „Leskovački karneval -2024“. Ovogodišnji karneval u...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img