Site icon Rom Info Media

Romi – sila prirode

Foto:Novi magazin

U operi Madlenianum u ponedeljak 16.maja održan je koncert „Romi sila prirode“ koji je održan na 78. godišnjicu ustanka Roma u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau. U organizaciji koncerta su učestvovali Fondacija otvorenog društva, Evropski romski centar za umetnost i kulturu – ERIAC, Opre Roma, REDI -Incijative za razvoj romskog preduzetništva i Romski obrazovni fond.

Željko Jovanović, direktor Kancelarije za romske inicijative – Fondacija za otvoreno društvo, rekao je da je ovaj koncert metafora istorijske sile koja je Romima omogućila da prežive i da uprkos svemu idu dalje. Uz dobrodošlicu objasnio je da naziv koncerta vezan za činjenicu da su od egzodusa iz Indije videli puno carstava, država…koje su nastajale i nestajale, dok su oni i dalje tu. Naglasio je da samo u Evropi ima oko 12 miliona Roma, uz napomenu da ukoliko bi svi bili u jednoj državi ona bi bila 12. ili 13. država u EU. Takođe, Jovanović je istakao i da je romski jezik preživeo i to bez bukvara, ministarstava, biblioteka…

„Mi živimo u najlošijim uslovima u Evropi, ali uprkos tome napredujemo“, naglasio je Jovanović uz apostrofiranje uloge Mensura Halitija u organizaciji ovog koncerta i niza aktivnosti u cilju poboljšanja položaja Roma.

Inače, reč je o koncertnom programu koji je više od muzike, jer je to ujedno i spomenik romske istorije kakvu danas poznajemo.

Takođe, koncertom je prikazan i ogroman kulturni doprinos romske muzike svetskoj umetničkoj baštini.

Koncert je počeo kompozicijom Romi – sila prirode, koja povezuje različite svetove od Indije do Evrope. Kompozitori su Mehmethan Disbudaka i Bekira Halitija, koji su ujedno radili i aranžman. Nastavljen je delima klasične muzike inspirisane romskom kulturom. Kompozicije „Bura“, „Ave Maria“ i „Trovatore: Stride la vampa“ izvele su Nataša Tasić Knežević, Jadranka Jovanović i Marina Barać. Nakon toga sledila je kompozicija „Stradanje Roma i vaskrsnuće“ čiji su kompozitori Haliti i Disbudak. Time je izražen užas nacista i njihovih saradnika, koji opstaju i danas.

Ovaj komad je podsetnik i opomena da je borba protiv ovog zla konstantna. Novouredjena romska himna „Djelem, djelem“ ilustrovala je globalnu borbu i odlučnost Roma da budu uspešni i da napreduju kao nacija.

Na koncertu su izvedene i tradicionalne pesme najuglednijih romskih vokala i instrumentalista, medju kojima su Nane Coha, Loli Phabaj, O ilo, Romoralen, Mor dej infjardama, Devla, Devla, Čhajr Šukarije. Sve one svedoče o tome da su Romi ustali iz pepela Evrope i da njihovu ljubav, porodicu i radost nisu mogli da unište.

Izvor:Novi magazin

Exit mobile version