VRANJE: Akcioni plan za bolji život Roma

Gradsko Veće Vranja usvojilo je nacrt Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja na teritoriji grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja.

Izvestilac po ovom pitanju bio je Dejan Bajramović, gradski većnik u ostavci zadužen za pitanja nacionalnih manjina.

Bajramović za OKradio pojašnjava da dokument sadrži smernice i aktivnosti, koroz čiju realizaciju bi u naredne tri godine trebalo poboljšati društveni položaj Roma u Vranju i Vranjskoj Banji.– Kako to ne bi izgledalo kao još jedno mrtvo slovo na papiru, mi smo jasno definisali na osnovu potreba i zahteva romske zajednice imajući da smo radili po radnim grupama u svim oblastima života.

Kompleksno je bilo sakupljanje tih podataka, jer mnogi Romi nisu imali interesovanja i strpljenja za izradu tog plana.

Nadam se da će ovaj dokument zaživeti, kao i da ćemo u ovoj godini početi sa realizacijom infrastrukturnih rešenja, koja su rak rana za romska naselja – navodi Bajramović.

On dodaje da je u planu akcenat stavljen i na obrazovanje Roma.

– Dolazi do osipanja dece romske nacionalnosti po školama.

Pokušaćemo da utičemo na to da što više dece završi srednje škole, a da u sklopu obrazovnog sistema budemo u koordinaciji sa ministarstvom i lokalnom samoupravom i da primenimo afirmativene mere koje mogu da daju podsticaj toj deci.

Što se pak tiče zdravlja, ono je usko povezano sa infrastrukturom i obrazovanjem.

Tu smo planirali preventivne metode, koje mogu da utiču na zdravlje Roma.

Takođe, jedan od prioriteta je i zapošljavanje, ali uz vođenje računa da se prva šansa da mladima, kako bi stekla kakvu takvu praksu za ono što su se školovali – pojašnjava Bajramović.

 

okradio

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *