Vitomir Mihajlović-predsednik romskog nacionalnog saveta : Prioritet usvojene Strategije je smanjenje siromaštva i integracija Roma u društveni život

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Nenad Ivanišević, razgovarao je danas sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne
politike Makedonije o problemima sa kojima se suočavaju Romi i njihovom rešavanju.

13115705_1359223104094349_1636805594_n

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Nenad Ivanišević, razgovarao je danas sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike Makedonije o problemima sa kojima se suočavaju Romi i njihovom rešavanju.

Tema sastanka bila je dobra praksa u rešavanju problema osoba bez ličnih dokumenata i Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Ivanišević je istakao da je popisivanjem svih romskih naselja i usvajanjem Strategije koju su delom kreirali i pripadnici te nacionalne manjine naša zemlja napravila značajan pomak kada je u pitanju unapređenje položaja Roma i Romkinja.

Državni sekretar je makedonskim kolegama predočio da problem osoba bez ličnih dokumenata Republika Srbija rešava primenom Zakona o ličnim kartama i Zakona o prebivalištu i boravištu koji Romima omogućavaju dobijanje dokumenta prijavljivanjem nadležnom Centru za socijalni rad, navodi se u saopštenju.

13240140_1106172022773317_8693298202630305250_n

Sastanku je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović, koji je naglasio da je prioritet usvojene Strategije smanjenje siromaštva i integracija Roma u društveni život.

Veliki napredak po tom pitanju do sada, kako je naveo, je napravljen u delu obrazovanja i zdravstvene zaštite, ali i po pitanju ličnih dokumenata. Mihajlović je podsetio i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima nacionalne savete nacionalnih manjina čiji rad je definisan zakonom.

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike Makedonije pohvalili su mere koje je Republika Srbija preduzela, naveli šta njihova država čini i predložili da se napravi zajednički regionalni projekat za još uspešnije rešavanje problema osoba bez ličnih dokumenata, koji bi usvojila Evropska komisija.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *