Viši sud u Nišu presudio u korist učesnika rata 1999.godine: Rezervisti su bili diskriminisani!

Viši sud u Nišu doneo je prvostepenu presudu kojom je konstatovao da je 2008.godine, prilikom isplate novčane pomoći ratnim vojnim rezervistima sa područja sedam nerazvijenih opština izvršena diskiminacija po osnovu mesta prebivališta.

dru-rezervisti

Isplatom novčane pomoći ratnim vojnim rezervistima izvršena je diskriminacija boraca na osnovu mesta prebivališta. Tako je prvostepeno presudio niški Viši sud u Nišu u postupku koji je zbog neisplaćenih ratnih dnevnica pokrenuo Srećko Perić iz Popovca kod Niša.

Tužbe iste sadržine protiv Ministarstva odbrane, koju zastupa Direkcija za imovinsko pravne poslove podneli su sudovima i veterani iz Novog Sada, Kragujevca i Subotice, ne tražeći isplatu nikakvih naknada već samo da se konstatuje postojanje diskriminacije.

Oko dve milijarde dinara uplaćeno je u šest mesečnih rata na račune opština Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje, dok su rezervisti iz drugih opština izostavljeni.

Navode da je zaključkom predviđeno da pravo na dobijanje novčane pomoći stiče svaki vojni rezervista iz ovih opština. Borci smatraju i da je ovakvom vrstom sporazuma i zaključka Vlade RS, ostali rezervisti van područja navedenih opština stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na veterane koji su isplaćeni.

U tužbama se navodi da se nije radilo ni o kakvoj “pomoći ugroženim opštinama” već o isplati “ratnih dnevnica” isključivo vojnim rezervistima iz pojedinih opština.

– Posle prve prvostepene presude u Nišu mogu da konstatujem da je doneta pravično i na osnovu činjenica – kaže advokat Srđan Aleksić, koji zastupa vojne rezerviste.

 

Izvor:Agencije

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *