(VIDEO)Podvorce: Život na veresiju!

U danima pred novogodišnjih praznika, Romi u naselju Podvorce žive neki svoj život.

Neobično je mirno, čuje se muzika ali ne tako glasna. Na ulazu u naselje parkirani cirkulari za sečenje drva, parkirano kombi vozilo  iz koga se prodaju drva, postavljene  improvizovane tezge na kojima se  prodaje krompir, luk, pasulj, zimnica.

Više grupe ljudi, duž cele centralne ulice Zeke Buljubaše, stoje negde sa strane i ko zna o čemu razgovaraju,  ali i uživaju u neobičnom sunčanom decembarskom  danu.

Ljude koje srećemo na ulici u ovom naselju ljubazno nas otpozdravljaju, razgovaraju sa nama, ali nam se i žale da u naselju ima puno udarnih rupa duž cele glavne ulice. Poneki  meštani ovog naselja nas zaustavljaju kako bi nam ispričali svoje “muke” u nadi  da im mi možemo nešto  pomoći  ili…kako bi nam se samo izjadali.

Neobično za ljude iz ovog naselja,nema  praznične atmosfere, primećujemo  brižljiva lica starijih ljudi, a u razgovoru sa njima zaključujemo  da se plaše kako će preživeti zimu. Oni  o dočeku Nove godine i nadolazećim praznicima i  ne razmišljaju.

– Teška je situacija, bedno živimo!  Ne razmišljam o praznicima, jer nisam u mogućnosti da kupim ni ono naj osnovnije što mi je potebno za život, zabrinut je  Isa Demirović(60) koji je primaoc socijalne pomoći .

Hranu i ostale životne potrepštine uzimam na veresiju, na žalost tako se hranom snabdevaju više od polovinu Roma iz Podvorca. Kada primamo socijalnu pomoć onda vraćamo dugove i tako sve u krug, kaže nam Isa.

Sašu Muratovića  privatnog preduzetnika, poznatiji u ovom naselju pod nadimkom “Saša GRIL pečenje”, srećemo ispred njegove trgovinske radnje. On je jedan je od četiri preduzetnika  od kojih Romi u ovom naselju kupuju hranu na veresiju.

-Trenutno je jako je teška situacija za Rome u ovom naselju, nema sezonskih poslova. Mi koji imamo trgovonske radnje pomažemo našim romima dajući im robu(hranu) na veresiju, pa kad prime socijalnu pomoć ili dečiji dodatak oni nam plate. Uvek plate, možda ponekad zakasne ali nikad ne zaborave,  kaže  Muratović.

Zbog ovako teške situacije u kojoj Romi žive i način na koji posluje,  davajući robu na veresiju,  Muratović se žali da  ne mogu  ni oni, privatni preduzetnici  nešto dobro da zarađuju i da žive . “Može samo da se preživi! “,  jada nam se Muratović.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011.godine u Leskovcu  zvanično živi 7. 700 pripadnika romske nacionalne manjine , prema nezvaničnim podacima taj broj je čak duplo veći.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Leskovcu, od ukupnog broja primaoca Materijalnog obezbeđenja porodice,  65 %  ovaj vid pomoći primaju  romske porodice.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *