Romska stranka JEKHUTNO ĆIDIMOS ČAĆIMASKO: Cilj nam je neposredno učešće Roma u vlasti

Zalagaćemo se za pomoć u osnivanju i razvoju malih preduzeća i zanatskih radnji i zapošljavanje za stalno u javnim komunalnim preduzećima

Posle izbora razgovaraćemo sa svima koji pokažu sluh za ono što romska populacija oseća kao nepravdu, očekuje i traži za život dostojan čoveka i građanina, kaže predsednik „Jedinstvena stranke pravde (JSP) – Jekhutno ćidimos čaćimasko (JĆČ)” i podnosilac izborne liste JSP-a Dejan Matić. JSP je nastala na temeljima prve romske političke partije osnovane na početku višestranačja u Srbiji, a pod ovim imenom radi od 26. decembra 2017. godine i registrovana je kao manjinska stranka.

Matić je muzičar i svira harmoniku, prepoznatljiv je kao instrumentalista u Srbiji i šire, rođen je u Austriji, a u razgovoru za „Politiku” kaže da je na stranačkoj izbornoj listi 37 kandidata za odbornike, od čega su više od trećine žene i gotovo polovina je mlađa od 30 godina.

Kako biste definisali osnovni cilj na ovim izborima?

Neposredno učešće Roma u vlasti, kako bi naša zajednica mogla efikasnije da se organizuje i preuzme odgovornost za sopstveni razvoj i to kroz integraciju u sve državne i lokalne institucije sistema.

Na čemu ćete raditi ako uđete u skupštinu ?

Zalagaćemo se za upošljavanje mladih obrazovanih ljudi u javnim gradskim institucijama, za osnivanje pri gradskoj vladi kancelarije za sprovođenje dekade Roma i službe pravne pomoći za ostvarivanje socijalnih prava, pokretanje fonda za mlade talente, rešavanje problema neuslovnih i kontejnerskih naselja, legalizaciju urbanih romskih naselja uz izgradnju infrastrukture. Zahtevaćemo i pomoć u osnivanju i razvoju malih preduzeća i zanatskih radnji, zapošljavanje, ali za stalno, u javnim komunalnim preduzećima.

Koji su najveći problemi grada?

Loša socijalna, ekonomska i stambena politika.

Kako bi vaša stranka vodila gradsku upravu?

Niti imamo snagu niti potrebno iskustvo da vodimo Beograd u svojstvu gradonačelnika. Obećavamo da ćemo, bar kad je romska zajednica u pitanju, biti istinski znalci situacije na terenu i  korisni operativni saradnici.

Šta biste od postojećih projekata nastavili, a šta ukinuli ?

Niko kome je stalo do Beograda ne spori potrebu za metroom, mostovima,  rešavanjem ekoloških i infrastrukturnih problema, sprovođenjem legalizacije objekata gde je to zakonski moguće, pa ni izgradnju Beograda na vodi i uređenje priobalja Save i Dunava. Za budućnost je bolje malo više osmišljenosti i transparentnosti u odlučivanju i malo manje zaletanja u pražnjenju relativno siromašne gradske kase.

 

 

Izvor:Politika

Foto: FB arhiva Dejan Matic/JSP

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *