Rešeno pitanje ličnih dokumenata za više od 25.000 Roma

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks koji se sastao sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović pohvalio je rezultate koji su ostvareni na polju obezbeđivanja ličnih dokumenata za pripadnike romske nacionalnosti.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, Muižnieks se interesovao i za mere koje se preduzimaju u cilju unapređenja položaja i prava nacionalnih manjina, posebno prava u vezi informisanja na maternjem jeziku.

Paunović je istakla da je Srbija kroz sprovođenje Dekade za inkluziju Roma do 2015. godine postigla značajne rezultate.

“Rešeno je pitanje ličnih dokumenata za više od 25.000 lica romske nacionalnosti. Zakonom o matičnim knjigama uređen je i postupak obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga koje se vode za područje KiM, a u skladu s kojim je u 2015. godini izvršeno 2.919 upisa, ranije pravno nevidljivih lica romske nacionalnosti”, rekla je Paunović.

U oblasti zdravstvene zaštite Roma, kako navodi Paunović, rezultati rada 75 zdravstvenih medijatorki doveli su do velikog pomaka i njihov rad je jedna od najuspešnijih mera u javnim politikama preduzetim u prethodnom periodu.

U oblasti stanovanja prvi put je uspostavljena evidencija o broju i mestu gde se nalaze neformalna romska naselja.

Romi i Romkinje su prepoznati kao teže zapošljiva društvena grupa i prema njima se, kaže, primenjuju mere aktivne politike zapošljavanja, realizuju se programi podsticanja samozapošljavanja, zapošljavanja uz subvencije poslodavcima u privatnom sektoru.

U srednjim školama je u poslednje dve školske godine dodeljeno 1.346 novčanih stipendija za romske učenike, rekla je Paunović.

Izvor: RTV

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *