PROKUPLJE: Uključivanje Roma u društveni život

Zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović i Romakted projektna službenica iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu (Council of Europe Office in Belgrade), Vera Kurtić, održali su prvi koordinacioni sastanak u vezi implementacije Romakted programa u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i član Opštinskog veća Milica Erić, i Safet Sušica, facilitator i predstavnik romske zajednice mobilnog tima za inkluziju Roma i pedagoški asistent u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ . Cilj ovog projekta,, koji s erealizuej u više zemalja u okruženju je implementacija Roma i jačanje njihovih aktivnosti u društvenom životu.

– Opština Prokuplje pozdravlja projekte koji su usmereni ka unapređivanju položaja Roma i Romkinja i rado uzima učešće u njima. Na sastanku je bilo reči i o najvećim problemima sa kojima se susreće romska zajednica na teritoriji opštine, a na prvom mestu su to zapošljavanje i stanovanje- kazao je nakon sastanka Safet Sušica.

On je objasnio da je predviđeno da do 30. aprila 2020. godine program bude implementiran u 50 opština u regionu.

– Ciljevi programa su: izgradnja političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i podsticanju lokalnih romskih zajednica za jačanje kapaciteta, kako bi Romi i Romkinje doprineli kreiranju, implementaciji i prac ́ enju planova i projekata koji se odnose na njih, osnaživanje romske zajednice, kako na individualnom nivou (pomagati Romima i Romkinjama da koriste svoja osnovna prava i unapređuju lične kapacitete i veštine), tako i na nivou kolektiva (organizovanje zajednice kako bi izrazila svoje interese u rešavanju zajedničkih problema), jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja i primeni koncepta dobre uprave- dodao je on.

Specifičnost samog projekta je da pomogne lokalnim vlastima da u svoje politike, budžete i usluge integrišu nove dimenzije i uvedu posebne mere za Rome i Romkinje, uz povećanje učešća Roma i Romkinja u kreiranju, sprovođenju i praćenju politika i aktivnosti. Kao rezultat, očekuje se da opštine koje će učestvovati u programu nastave da služe potrebama romskim građanima/kama, i to kroz održive lokalne akcione planove i olakšan pristup javnim službama

Što se tiče naše opštine, marta meseca sledi potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Zoranom Mihajlović, odnosno Vladom Republie Srbije i Opštinom Porkuplje.

 

Izvor:prokupljenadlanu

Foto: fb Safet Sušica

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *