OTVOREN DEVETI LIFFE

Uz crveni tepih na kom su prodefilovale mnoge poznate ličnosti iz srpske i ex jugoslovenske kinematografije, večeras je glamurozno otvoren 9. Leskovački internacionalni festival filmske režije-LIFFE.

14331498_1474868885863103_850367972_n

 

Sanja Conić , direktorka Leskovačkog kulturnog centra je obraćajući se gostima i publici , naglasila da je LIFFE uspeo da zauzme prestižno mesto na kulturnoj mapi čitavog ex yu prostora i šire, a to potvrdjuju i eminentna rediteljska i glumačka imena koja će se predstaviti leskovačkoj publici do 17. septembra do kada uz bogat program traje manifestacija.
Istaknuti reditelj  profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu , koji je umetnički direktor LIFFE-a , naglasio je da je ovogodišnji program bogat , ali da je od aplauza jos važniji sentiment i pozitivna energija po kojoj je poznata leskovačka publika.
,, Za devet godina postojanja LIFFE je uspeo da postane prepoznatljiv u zemlji i inostranstvu, a lokalna samouprava nastaviće da afirmiše ostvarenja iz svih oblasti jer je kultura ogledalo svakog grada,, , podvukao je u svom obracanju prisutnima gradonačelnik Leskovca , Goran Cvetanović.

14331789_1474868339196491_1983687950_n
Ovogodišnji dobitnik nagrade Živojin Žika Pavlović , koja se uručuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Slavko Stimać koji nije krio svoje zadovoljstvo , a u izjavi medijima , kazao je da je za svaki dobar film najzaslužniji dobar scenarista, a na pitanje koja mu je uloga do sada najdraža odgovorio je da je teško to reći i samo se našalio ,, da je najmilija svaka sledeća uloga i naporan rad na filmu,,.
Festival je zvanično otvorio glumac Predrag Miki Manojlović koji je pohvalio ovogodišnju organizaciju i filmsku selekciju.
LIFFE je započeo premijernom projekcijom filma ,, Ime Dobrica prezime nepoznato, Srdje Penezića u kojoj glavnu ulogu igra Slavko Stimac.
Nakon premijere filma koja je održana u Narodnom pozorištu nastupio je svetski priznati srpski hor ,,VIVA VOX,,.
Otvaranju FIFFE-a prethodila je i promocija knjige ,, A ko si ti,, , glumca Mikija Manojlovića koja je održana u Leskovačkom kulturnom centru.

received_1301453163199291

Leskovčani će prvi u Srbiji videti i film „Imena Višnje“ Branka Šmita, zatim, „Lazar“ Svetozara Ristovskog i „Sve najbolje“ Snježane Tribuson, nagradjenih na pulskom festivalu, kao i dugometražni „Film o Bitlsima“ koji je van konkurencije.
Festival će zatvoriti „Dnevnik mašinovođe“, srpski kandidat za Oskara, film koji je ove godine u Moskvi dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija na Paliću.

Osim promocije knjige Mikija Manojlovica biće promovisane i knjige ,, Glumac je glumac…je glumac Zijaha Sokolovića i ,, FILMUS,, knjiga koju potpisuje čuveni Slobodan Sijan.
Tokom trajanja festivala održaće se i peta Konferencija reditelja bivše Jugoslavije i izložba plakata i nagrada Dragana Nikolića.
Ove godine kao novina najavljen je i poseban program u okviru kog će biti prikazano 12 filmova studenata režije .
Poslednjeg dana festivala nastupiće cuvena Lena Kovacević.
Ovogodišnji žiri festivala je u sastavu reditelj Srdjan Golubović, reditelj iz Hrvatske Ognjen Sviličić i glumica Nataša Ninković.

 

 

Bratislav Lekić

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *