Osman Balić predsednik SKRUG Liga Roma: Nacionalni savet Roma čini veću štetu nego korist!

O Radu nacinalnog saveta Roma, izborima za Nacinalni savete romske nacionalne manjine i političkoj krizi organizovanja Roma, razgovarali smo sa Osmanom Balićem predsednikom SKRUG Lige Roma.

Osman Balić je dugogodišnji romski aktivista, predsednik YUROM centra iz Niša, član državnog  koordinacionog tela  za sprovodjenje startegije za Inkluziju Roma u Srbiji. Balić je bio Odbornik u Skupštini Grada i potpredsednik gradske Vlade Niša od 2000-2004. godine, Savetnik saveznog Ministra za nacionalne i etničke zajednice SCG 2001-2003. godine i Član Komisije SCG za saradnju sa UNESCO 2001-2006. godine.

Balić je tokom intervjua ocenio da Nacionalni savet Roma kao institucija je potrebna romskoj zajednici,  ali da je vreme pokazalo da ljudi u Nacinalnom savetu ne rade ozbijno posao i da prave veću štetu nego koristi. Balić je takođe tokom razgovora istakao da se članovi Nacionalnog saveta bave sami sa sobom a ne romskom zajednicom u celini, i da nanose štetu mladim ljudima koji gube nadu i koji se gade ponašanja pojedinih članova Nacionalnog saveta Roma.

-Romi moraju da se politički organizuju, jer bez politike ne možemo da delujemo. Mi moramo da imamo naše romske političke stranke koje moraju da budu mnogo zdravje  da se rekonstituišu, rekao je Balić, koji je i dodao, da bi romske stranke morale da se bave ne samo romskim pitanjem već i ostalim važnim pitanjima poput korupcije, zdravlja, carine, puteva i energetske efikasnosti.

Govoreći o sprovodjenju nacionalne strategije za inkluziju roma i romkinja Balić je izneo niz primedbi a pre svega primedbu na ne sprovodjenju strategije i ne ozbiljosti Vlade Srbije.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *