LESKOVAC: Romi od ministarke Mihajlović traže da pomogne u rešavanju infra komunalnih problema romskih naselja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović u sklopu svoje posete Leskovcu obavila je danas prijem građana u sali Gradskog veća.

Pored velikog broja građana koju su čekali na prijem, bilo je i Roma koju su želeli da ministarki Mihajlović  iznesu problem komunalne infrastrukture koji postoji u romskim naseljima u gradu,  ali je bilo i Roma koji su čekali da ministarki iznesu svoj lični problem oko zapošljavanja i socijalnih pitanja.– S obzirom da je Zorana Mihajlović ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a ujedno i Predsednica Koordinacionog tela za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji,  ministarku sam upoznao sa problemom romskih naselja, i predao sam joj pisana dokumenta sa fotografijama o stanju tri  romska naselja koja se nalaze u centru grada. Smatram, da ona može i ima načina, kako preko svog ministarstva, tako i preko domaćih i stranih fondova, da pomogne Gradu i romskoj zajednici,  da se konačno urede  ta naselja,  rekao nam je jedan od Roma koji je bio na prijemu.Zorana Mihajlović  je koordinatorka Vlade Srbije za rad državnih institucija u vezi  sa unapređenjem položaja Roma u Srbiji, odnosno zadužena za imlepmentacije strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja  i sprovođenje usvojenih Akcionih planova kako u Republici tako i na lokalu.

Ministarka je tokom prijema istakla, da romska naselja moraju  najpre da se ozakone,  i da tek onda može da se pristupi potpunom uređenju. Ona je obećala, da će pomoći da se nađu rešenja, odnosno sredstva preko ministarstva ali i domaćih i IPA fondova kako bi se romska naselja u Leskovcu infrakomunalno uredila.

Inkluzija Roma i Romkinja su ključni elementi  sa pristupanje Srbije Evropskoj uniji u poglavlju 23 u kojem se čak 15 stavki odnosi na integraciju pripadnika romske nacionalne manjine.

Napredak u socijalnom uključivanju Roma i Romkinja direktno je povezan sa napretkom Srbije u pregovaračkom procesu o pristupanju Evropskoj uniji. Ovo nije pitanje koje se tiče samo vlade, već i lokalne samouprave, civilnog društva, međunarodnih donatora i same Evropske unije.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *