HRVATSKA:Romi posadili krastavce koje otkupljuje Podravka

U mojih 50 godina nisam nikada imao posao. Jako sam srećan, dobio sam priliku da zaradim pokoju kunu više. Hvala Udruženju, Gradu i Podravki što su nam omogućili posao, rekao je Božidar Oršoš.

Plantaža krastavaca koju je pokrenula Udruženje Roma Korak na zemljištu u blizini koprivničkog Kampusa urodila je plodom. Reč je o projektu koji je spomenuto Udruženje pokrenulo u saradnji sa Gradom, s ciljem da se pripadnicima te nacionalne manjine pomogne u pronalaženju posla. Plantažu je obišao Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice s Franjom Horvatom, predsednikom spomenutog Udruženja.

– Romi se teško zapošljavaju jer malo njih je i završilo školu. Kažu mnogi da Romi nemaju radnu naviku. Naravno da je ne mogu imati kad nemaju posla. Zato je pokrenut ovaj projekt zbog kojeg je osnovana Zadruga pod nazivom Korak dalje, u sklopu Udrženja. Imamo ugovor sa Podravkom koja otkupljuje krastavce. Takođe, otkupljivaće i feferone koje imamo zasađene na plantaži u Reki, oko 15.000 komada. Svaki dan na plantažu krastavaca dolazi da radi 12 Roma, a ako je potrebno, dođe ih još 18 – objasnio je Franjo Horvat.

Božidar Oršoš iz Drnja jedan je od radnika na plantaži krastavaca. To mu je prvi posao ikada i srećan što je dobio priliku za rad.

– U mojih 50 godina nisam nikada imao posao. Jako sam srećan, dobio sam priliku da zaradim pokoju kunu više. Hvala Udruženje, Gradu i Podravki što su nam omogućili posao – rekao je on.

Grad Koprivnica, naime, Udruženju je ustupio zemljište na korištenje i to na pet godina , kao i novčanu podršku projektu u iznosu od 150.000 kuna.

– Treba se lišiti ekstremizama i da getoiziramo nacionalne manjine, prvenstveno sad mislim na romsku. Drago mi je da zajedno stvaramo projekte gde ćemo ih socijalizovati i omogućiti im da žive od svog rada. Tako da smo izbistrili jedan projekt za koji verujemo da može dati jedan rezultat i doprinos da se Romi uključe da donosu korist za širu zajednicu, što će se vrlo brzo i pokazati – rekao je Mišel Jakšić.

Izvor:epodravina

Podeli:

One thought on “HRVATSKA:Romi posadili krastavce koje otkupljuje Podravka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *