HELP Pomoć Romima povratnicima tražilaca azila u oblastima obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja(VIDEO)

Nemačka nevladina organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. realizuje projekat„Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“.

Cilj projekta je sprečavanje migracija i pružanje podrške povratnicima po readmisiji, tražiocima azila i drugim pripadnicima ugroženih grupa stanovništva.
Projekat ima direktan uticaj na povećanje socijalne uključenosti ugroženih grupa stanovništva i na poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica.
U okviru projekta, 13 informativnih centra  koji su rasporedjeni po regionima u Srbiji, koji  predstavljaju čvorište informacija o mogućnostima podrške kroz Helpov projekat kao i realizacije te podrške, a potom i informacija o
mogućnostima podrške drugih relevantnih organizacija i institucija.

U okviru Helpovog projekta moguće su  pomoći u oblasti Obrazovanja, Izgradnja i rektonstrukcija objekata povratnika po sporazumu o readmisiji, zapošljavanja i samozapošljavanja i stručnog usavršavanja.

Kroz prjekat pružiće se, savetodavna ili psihosocijalna podrška, obezbeđivanja ličnih dokumenata i ostale informacije od značaja.

Projekat finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke preko nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Partneri na projektu su Liga Roma i YUROM centar.

Projekat se sprovodi u periodu od januara 2018. godine do juna 2020. godine.

Info centri:

Tri Info Centari  sa centralom nalaze se u Beogradu za koje su zadužene Organizacije, (centrala)”Liga Roma”, Humanitarni Centar “ROM” Obrenovac i Centar za edukaciju roma i etničkih zajednica -CEREZ.

-Severnobački upravni okrug, Severnobanatski upravni okrug i Južnobanatski upravni okrug zadužena je organizacija Edukativni centar Roma sa sedištem u Subotici Zapadnobački upravni okrug
-Južnobački upravni i Sremski upravni okrug zadužena je organizacija “Udruženje romskih studenata” sa sedištem u Novom sadu,

-Mačvanski upravni okrug, Kolubarski upravni okrug, Podunavski upravni okrug, Braničevski upravni okrug,
Zlatiborski upravni okrug, zadužena je organizacija “Centar za integraciju Roma”  sa sedištem u Valjevu.

-Pomoravski upravni okrug, Moravički upravni okrug, Raški upravni okrug, Šumadijski upravni okrug, Rasinski upravni okrug, zadužena je organizacija “Ruke prijateljstva” sa sedištem u Kraljevu.

-Nišavski upravni okrug, Pirotski upravni iToplički upravni okrug, zadužena je organizacija “YUROM Centar” sa sedištem u Nišu.

–  Borski  i Zaječarski upravni okrug, zadužena je organizacija “YUROM Centar” sa sedištem u Zaječaru.

Za deo Pčinjskog i Jablaničkog upravnog okruga, za Opštine Surdulica,Vlasotince,Crna Trava i Vladičin Han, zadužena je organizacija “Udruženje Roma intelektualac” sa sedištem u  Surdulici.

-Za Jablanički upravni okrug, za Grad Leskovac, Opštine Bojnik, Lebane i Medveđa zadužena je organizacija “Romska obnova, saradnja i alternativa-ROSA” sa sedištem u Leskovcu.

-Za deo Pčinjskog upravni okrug,  za grad Grad Vranje, sa svim pripadajućim selima, Opština Bosilegrad, Opština Trgovište, zadužena je organizacija “Bakija Bakić” sa sedištem u Vranju

– Pčinjski upravni okrug, Opštine Bujanovac i  Preševo, zadužena je organizacija OFER sa sedištem u Bujanovcu.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *