EPCR:Četvrti Rom zatvorenik umro u Makedonskom zatvoru

Dana 25. decembra 2017. godine, 39-godišnji Rom, Bekim Demir, umro je od posledica predoziranja u zatvoru Idrizovo samo nekoliko dana pre puštanja na slobodu. ECPR će ovaj predmet dovesti u sudski postupak u sklopu kolektivne tužbe u vezi sa smrću još tri zatočenika Roma protiv Uprava za sankcije Ministarstva pravde. Istovremeno, on je osmi i poslednji zatvorenik koji je umro u zatvoru Idrizovo 2017. godine, a jedan od četri Roma,  koji su umirali u makedonskim zatvorima na period od samo devet meseci.

Opet, okolnosti koje usporavaju smrt jednog jedinog Roma su upitne i neizvesne. Bekimova porodica dobila je telefonski poziv od njega na dan kada je umro. Rekao im je da mu je teško da diše nakon što mu je lekar u zatvoru dala dve injekcije od kojih se osećao paralizovanim. Zamolio je porodicu da dođe u zatvor da bi ga spasao.

Tokom nekoliko nedelja pre njegove smrti, Bekim se požalio na svoju porodicu da su ga stražari i doktori maltretirali. Stražari su ga rutinski tukli i obratili mu se etničkim uvredama, tvrdi njegova porodica koja je videla tragove na leđima. Žalio se i na stalni bol i stomak u predelu noge, zbog kojeg su lekari odbili da mu pruže medicinsku negu i čak  je bio maltretiran zbog traženja pomoći. U jednom slučaju, lekar je navodno rekao svom nadređenom: “pusti ga dođavola, izvuci ga, svi su bolesni ovde, ne zanima me ako umre.”

Bekim služi kaznu 3 godine za krađu i imao ozbiljne zdravstvene probleme pre nego što je primljen u Idrizovo, gde tokom poseta porodici primetio da se tokom vremena njegovo zdravlje pogoršalo. Ima dve ćerke starosti 12 i 4 godine.

“Makedonija je već upozorena. Nastavljena smrt mladih Roma u njihovim zatvorima nije prošla nezapaženo, a mi nećemo dozvoliti da to prođe “, rekao je predsednik ERPR-a Đorđe Jovanović. “Oni znaju da je ono što rade pogrešno – već su platili nadoknadu smrti zatvorenika Roma u veoma sličnom slučaju. Ako Ministarstvo pravde ne naredi odgovarajuće istrage, videćemo šta sudovi imaju da kažu o slučaju. Ako odbiju da zadovolje pravdu, ovi slučajevi će biti podneseni pred Evropskim sudom za ljudska prava. ”

Njegova smrt sledi rastući trend i podseća na okolnosti smrti dva druga Roma ove godine: 25-godišnji Iusinov Erdal i 21-godišnji Andrias Redžepov. Oboje umrli zbog predoziranja lekovima protiv bolova kako optuženih stražara i lekara u zatvoru zbog uznemiravanja, i da je navodno odbio medicinsku negu u satima pre njihove smrti.

Očito je da su makedonske vlasti ili nesposobne ili ne žele u potpunosti istraže smrt ovih romskih zatočenika,  i ako je potrebno, krivično goniti odgovorne za to. ERK smatra da postoji neverovatno veliki broj dokaza koji ukazuju na institucionalno nasilje nad pripadnicima romske etničke zajednice. Propust da se istraže okolnosti tih smrtnih slučajeva predstavlja kršenje brojnih nacionalnih zakona i član 14 (pravo na nediskriminaciju) Evropske konvencije o ljudskim pravima, zajedno sa članom 2. (pravo na život) i člana 3 (zabrana mučenja ).

Izvor: ERRC

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *