Da li će Romi u Leskovcu slaviti Đurđevdan ?

Većina Roma u Leskovcu,   do  pre dve decenije,  6. maja je slavilo praznik Đurđevdan ili Erdelezi.  Đurđevdan je praznik  kada se ispraća zima i  dočekuje leto.
13184746_1592228134402755_531909242_o

Prema tradiciji, Romi su svoje domove, dan pre praznika ukrašavali cvećem i zelenim vrbovim grančicama , skupljali bi  lekovito bilje ,a svi ukućani bi morali da se okupaju dan pre praznika u tom bilju jer po verovanju to bi bilo zdravo.
9211_1
Proslavljali su Erdelez uz  muziku i veselje.  Praznik je trajao  tri dana. Nekoliko dana pre praznika svaka kuća ( domaćinstvo) bi kupovala živo jagnje  kako bi ga ujutru  na dan praznika zaklali kao žrtvu.
Meso   bi pekli i spremali razna jela i  gostili bi sei tri dana dok traje praznik.

Prvog dana Đurđevdana u ranu zoru, neko od ukućana bi otišao sa decom do reke , poneli bi neki bokal kako bi ga napunili vodom  i doneli bi ga kući ,  kako bi se ukućani koji nisu bili na reci tom vodom i umili. Dok bi odlazili prema reci,  usput, ne bi sa kim razgovarali zbog, kako su verovali, čuvanja sreće. Na reci bi se umivali, pojedini bi se čak i kupali ( za zdravlje i sreću ) , pravili bi venčiće od mladog vrbovog granja i raznih biljka koje rastu pored reke i opasali bi se oko struka .

MG_4632

Drugog dana praznika 7.maja Romi bi išli  na zadušnice i nosili bi na groblje svojih pokojnika , mladu pečenu jagnjetinu , sveže novo voće i povrće , torte , kolače i dr. i to bi delili međusobno za pokoj duša umrlih.
Trećeg dana praznika za Rome iz Sat Male je bio posebno interesantan dan. Ujutru bi se okupili  svi u centru mahale(što su održali i do današnjeg dana ) . Organizovale bi se trke mladih za slatki umeseni slavski kolač sa pečenom jagnjećom glavom, koja bi se nalazila u sredini. Radovali bi se, smejali, delili slatki umesen slavski kolač, ma ko ga od takmičara dobio  , zapravo pobednici bi delili kolač sa svima koji su se nalazili u tom naselju. Posle toga bi i stari i mladi otišli do obližneg spotrskog terena u OŠ SVetozar Marković, ranije na terenu na mestu gde je nakada bilo Strelište i organizovali turnir u malom fudbalu. U popodnevnim satima  bi svi organizovano otišli do Arapove doline gde su 1941.god. streljani Romi iz Leskovca ,od strane nemačke okupcione vojske. Spremali bi kratki program u znak sećanja na nevino stradale žrtve. Ineresantno je , da Romi pred Đurđevdan svojoj deci kupuju novu obuću i odeću i da ih oblače na dan praznika.

13120822_1592228071069428_272027760_oSada je situacija nešto drugačija. Mali je broj onih koji sada ovaj praznik slave, a razlog koji su  naveli je preobraćenje velikog broja leskvačkih Roma u protestantizam, zapravo u  Evanđeosko verovanje, a
jedan deo Roma iz Sat Mahale je primio Islam. I jedni i drugi su nam rekli da je praznik Đurđevdan paganski praznik i da ne treba žrtvovati ni jednu životinju,  u ovom slučaju Jagnje za taj dan. Izričiti su
bili da se običaji koje smo gore naveli ne održavaju jer je to takođe paganstina. Videli smo ljude koji su kupovali jagnje u centru romskih mahala , u  Podvorcu  i Sat Mahali i , a kako su nam  rekli,  kupuju
jagnje zbog dece kako bi se ona  radovala i  dodali da jagnje ne kolju na dan praznika 6.maja već dan ili dva ranije jer ne slave ovaj praznik.
Neki od sagovornika su nam kazali  da slave Đurđevdan i da je to romska tradicija i da se drže Đurđevdanskih običaja.

Veliki broj Leskovačkih  Roma na ovaj ili onaj način , priznali ili ne priznali, Đuđevdan će proslaviti jer se i dalje doduše ne u celosti drže starih običaja i tradicije.

(ASZ)

Podeli:

One thought on “Da li će Romi u Leskovcu slaviti Đurđevdan ?

 • May 5, 2016 at 16:55
  Permalink

  Krisom slave puno njih vise, mozda njih 90%….Ne lazu narod nego lazu Boga, koji im nudi nmnogo vise nego sto oni mogu zamislti…..Narode moj pomoc dolazi odozgo… On je sebe dao na krstu radi nas gresne i on je prolio svoju krv radi nas da ne bi mi klali zivotinje danas.
  Izajia 53 : 5-7 kaze
  “Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
  6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
  7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
  Razmislite jos jedanput…..Jos nije kasno…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *