Amnesty International: Romi u Srbiji žive u nehigijenskim naseljima, uskraćena su im socijalna i ekonomska prava, uključujući pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje

Najnoviji izveštaj organizacije Amnesty International 2017/2018 pokazuje da se stanje ljudskih prava u svetu pogoršalo. Ubistva, progoni, mučenja i diskriminacija još uvijek su realnost u mnogim zemljama.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ukazuje da je u velikom broju zemalja diskriminacija manjina postala deo svakodnevice.

Diskriminacija etničkih manjina

Medju 159 zemalja u kojima se prati stanje ljudskih prava je i Hrvatska. “I dalje postoji diskriminacija etničkih manjina, pravni sistem je izneverio mnoge žrtve nasilja u porodici.  Amnesty International ukazuje da Hrvatska još nije ratifikovala Konvenciju Veća Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ugroženost novinara i slobodnih medija

Sloboda medija i javnog mišljenja je i dalje ugrožena. Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom u Srbiji podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane političkih moćnika i medija bliskih vlasti, navodi Amnesty International.

Diskriminacija Roma

Romske porodice u Beogradu nastavile su da žive u neformalnim naseljima. Njima je uskraćen pristup socijalnim i ekonomskim pravima, uključujući zdravlje, obrazovanje, vodu i kanalizaciju, i bili su izloženi riziku prinudnog iseljenja, naodi se u izveštaju Amnesty International.

Oko 44 od preko 100 romskih porodica koje su prinudno iseljene 2012. godine i dalje žive u kontejnerima koji čekaju preseljenje.

Romi su nastavili da se suočavaju sa zlostavljanjem od strane policije. U aprilu prošle godine romski par, koji je prijavio da je ukraden njihov automobil, policija ih zadržala 13 sati, uskratila pristup advokatu, teško ih zlostavljala i pretila da će njihovu decu odvesti u sirotište.

U decembru 2018. godine se obeležava 70 godina od potpisivanja Povelje UN-a o ljudskim pravima. Njena temeljna poruka je: „Sva bića se radjaju slobodna i jednaka u svom dostojanstvu i pravima bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, religiju ili poreklo“. A, za zaštitu temeljnih ljudskih prava u celom svetu se već 25 godina bori Amnesty International.

 

Amnesty International/wdr/ROMinfomedia

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *